
Süs Balıklarının Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Süs Balıklarının Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Süs balıklarının cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Ciklet, lepistes, melek balığı, gurami gibi popüler akvaryum balıklarında cinsiyet nasıl anlaşılır?
Akvaryum balıkçılığına yeni başlayacak olanlar kadar tecrübeli akvataristlerin bile zaman zaman yanılgıya düşebilecekleri süs balıklarının cinsiyetini anlamak için birkaç yöntem bulunmaktadır.
Süs balıklarının fiziksel özelliklerine göre özellikle yetişkin balıklarda cinsiyet ayrımı yapmak kolay olabilmektedir. Yetişkin balıklarda cinsiyet ayrımının yapılmasının daha kolay olmasının sebebi gelişimlerini tamamlamış olmaları ve cinsiyet ayrıcı tüm özellikleri fiziksel görümlerinde taşıyor olmalarıdır.
Yavru balıklar henüz fiziksel gelişimlerini tamamlamadıkları için cinsiyet ayrımlarını yapmak çok daha zordur. Süs balıklarının dişi veya erkek olduklarını öğrenebilmek için süs balığı türlerine göre aşağıda yer alan yöntemler kullanılabilir.
Akvaryum Süs Balıklarının Cinsiyet Ayrımı
Süs balıklarında cinsiyet ayrımını yapabilmek için her türde farklı bir yöntem uygulanır. Süs balığı türlerine göre cinsiyet ayrımı yöntemlerini sizler için bir araya getirdik.
Cikletlerde Cinsiyet Ayrımı
Akvaryum hobicilerinin en fazla tercih ettikleri balık türlerinden biri olan çiklet balıklarının genel olarak cinsiyetlerini anlamak zordur. Genel anlamda; erkek balıklar dişilere oranla daha zayıf ama daha büyük yapıda olurlar. Renk özelliklerine bakıldığında ise erkek balıkların renkleri dişilere oranla daha canlı ve parlak renklerden oluşur.
Erkek çiklet balıklarının anüs kısımlarında ve sırtlarında yer alan yüzgeçleri dişilere kıyasla daha sivridir. Hatta bu yüzgeçleri dişiler göre dalgalı ve büyük yapıdadır.
Erkek balıkların bazılarında baş yapısı da dişilerden farklıdır. Genellikle erkek balıklarda baş üzerinde küçük bir çıkıntı yer almaktadır. Dişi balıkların baş kısımlarında bu çıkıntı bulunmamakla birlikte sadece üreme zamanında erkeklere benzer çıkıntılı kafa yapısı oluşabilip üreme sonrası kaybolabiliyor.
Beta Süs Balıklarının Cinsiyetini Anlamak
Beta süs balıklarının cinsiyetini anlamak diğer süs balıklarına göre daha kolaydır. Erkek beta balıkları dişilerinden belirgin derecede farklı görünüm özelliklerine sahiptir. Yüzgeç kısımları dişlerden daha büyüktür ve göz alıcı renklere sahiplerdir.
Erkek beta balıklarının renkleri dişi balıklara göre daha parlak ve canlı bir görünümdedir. Kuyrukları daha büyüktür.
Melek Balıkları
Yavru melek balıklarının cinsiyetinin anlaşılması oldukça güçtür. Erişkin melek balıklarının cinsiyetinin anlaşılması için genelde erkeklerin baş kısmındaki çıkıntı yapısı kullanılıyor olsa da bazı erkek balıklarda bu çıkıntı olmayabiliyor. Bu nedenle melek süs balıklarının cinsiyetinin ayrımının yapılması için üreme zamanlarını beklemek daha kesin ayrım yapılmasını sağlayabilir.
Lepistes, Plati Gibi Canlı Doğuranlar
Canlı doğuran grubu olarak bilinen Lepistes, Plati gibi balıkların cinsiyet ayrımları diğer balıklara göre daha kolay olmaktadır. Lepistesilerin görünümsel olarak da dişi ve erkek ayrımları net olarak yapılabilir. Erkek lepistes balıkları daha küçük yapıdadır, yüzgeçleri ve kuyrukları dişilere oranla daha büyüktür ve renkleri daha canlıdır.
Erkek canlı doğuranların dış cinsel organları vardır. Anüs yüzgeçleri ise çubuk şeklindedir. Dişi canlı doğuranların genelinde anüs yüzgeci yelpaze şekilli ve oval yapıdadır.
Gurami Balıkları Cinsiyet Ayrımı
Gurami balıklarının dişi ve erkek ayrımları da olukça zordur. Erkek ve dişi gurami balıklarının görüm açısından birbirine benziyor olsa da erkek balıkları ayırt edebilmek için sırt yüzgeçleri kıstas olarak kullanılabilir. Dişilerde ise sırt yüzgeçleri daha kısa ve oval şekildedir.
Japon Balıklarının Cinsiyet Ayrımları
Yavru Japon balıklarının cinsiyet ayrımlarını yapmak zordur. Yetişkin balıklarda ise cinsiyet ayrımı üreme zamanında daha kolay yapılabilmektedir. Üreme zamanında olan dişi Japon balıklarının karın kısımları daha dolgun, yuvarlak bir görünüm alır. Erkek Japon balıkların ise üreme dönemlerinde solungaçları üzerinde sivilce şeklini anımsatan kabarcıklar oluşur.
Bir diğer cinsiyet ayrımı yapma yöntemi de erkek balıkların üreme dönemindeki hareketlerinin gözlemlenmesidir. Erkek balıklar üreme döneminde dişi balıkları kovalama ve karınlarına vurma davranışı sergilerler.
Tetra Balıklarının Cinsiyet Ayrımları
Tetra süs balıklarının cinsiyetini anlamak için görünümlerini incelemek yeterli olabiliyor. Dişi tetra balıkları dişilere göre daha küçük ve zayıf yapıda oluyorlar. Renk özelliklerine bakıldığında erkek tetralar dişilere göre daha parlak ve canlı renklere sahiplerdir. Yüzgeçleri de daha uzundur.
Süs balıklarının cinsiyetini anlamak üzere hazırladığımız bu içeriğimizin ardından"Kaplumbağalarda mantar tedavisi" ile ilgili makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.
Anahtar Kelimeler:NasılCinsiyetiSüsBalıklarınınAnlaşılır?