
Yavru Muhabbet Kuşu Bakımında Bilinmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Yavru muhabbet kuşları 19 günlük kuluçka süresinden sonra yumurtadan çıkmaya başlamaktadır. Anne muhabbet kuşu yavru muhabbet kuşları 2 gün arayla yumurtladığı için yavruların dünyaya gelme süresinde farklılıklar olabilmektedir.
Anne muhabbet kuşun yumurtlama sürecinde rahat bir yumurtlama geçirmesi ve yumurtalara karşı kuluçka sürecinde rahat hareket edebilmesi açısından seçilecek yuva kutularının geniş olması önemlidir. Yuva kutularında yuvarlak çukuru plastik folluk bulunmalıdır.
Plastik folluk anne muhabbet kuşu yumurtlama sürecinde yumurtaların bir arada durmasını ve anne muhabbet kuşun yumurtaları kolay ısıtmasını sağlamaktadır. Muhabbet kuşu yumurtalarının birbirine çarpmaması için follukta yaz aylarında muhabbet kuşu kumu kış aylarında ise talaş kullanılması önemli bir nüanstır. Plastik folluğun yuvarlık çukuru ebeveynlerin yuvaya girerken yumurtaları kırmaması için kapı girişine konumlandırılmalıdır.
Muhabbet kuşu kuluçka ve yavru muhabbet kuşu büyüme süreçlerinde ebeveynlerin kafesten çıkarılmaması tavsiye edilmektedir. Kuluçka sürecinde erkek muhabbet kuşu tarafından yuvada beslenen dişi muhabbet kuş bazen dışkısını yapmak için yuvadan çıkabilmektedir. Bu süreçte erkek muhabbet kuşun dişisini beslemesi için biten yemler sürekli olarak yenilenmelidir. Normal yemin dışında haşlanmış yumurta ve yumurta maması vermek erkek muhabbet kuşun dişisini kolay beslemesine imkân sağlamaktadır.
Gözü kapalı bir şekilde dünyaya gelen muhabbet kuş yavruları ebeveynler tarafından sürekli beslenir başta uzuvları belli olmayan yavru muhabbet kuşunun 7. güne doğru gözleri açılmaya başlar. Yavrular 28 günlük olduklarında yuvadan çıkma girişiminde bulunmaya başlarlar. 35. güne doğru yavrulara ebeveynler tarafından yem kırma öğretilmektedir.
Yavru muhabbet kuşlar yumurtadan çıktıkları ilk zamanlarda ebeveynlerin yavruları dengeli beslemesi için her gün kafese yumurta maması konulması yavru muhabbet kuşlarının gelişim sürecinde önemlidir.
Yavru muhabbet kuşları dünyaya geldikten sonra yeterli beslenen yavruların kursak bölgeleri dolu, yetersiz beslenenlerin ise boş olmaktadır. Yavru sayısının fazla olması, büyük yavruların küçük yavruların yeterli beslenmesini engellemesi, ebeveynlerin yavrularını reddetmesi gibi durumlarda yavru muhabbet kuşlar yetersiz beslenebilmektedir. Bu nedenle belirli periyotlarla muhabbet kuşu sahiplerinin yeni dünyaya gelmiş olan muhabbet kuşu yavrularının kursaklarını kontrol ederek beslenme seviyelerini tespit etmeleri gerekmektedir.
Muhabbet kuşu sahipleri ebeveyn muhabbet kuşları tarafından beslenmeyen yavru muhabbet kuşlarını tespit ederek onları el ile besleme aparatı yardımıyla kursaktan beslemeleri yavru muhabbet kuşlarının hayata tutunmaları açısından önemlidir. Muhabbet kuş sahipleri elle besleme aparatları ve elle besleme mamalarını petshoplardan tedarik edebilirler.
Yavru muhabbet kuşlarının elle beslenmesi durumda çok dikkatli olmak gerekmektedir. Yavru muhabbet kuşlarda insanlarda olduğu gibi bir adet soluk borusu bir adet de yemek borusu bulunmaktadır. Muhabbet kuş sahipleri yavru kuşları ellerine sırt üstü olacak şekilde yatırarak ağızdan yavaşça sol tarafta yer alan yemek borusuna doğru beslenmelerini gerçekleştirebilirler.
Bazı ebeveynler el ile temas edilen yavru muhabbet kuşlara zarar verebilmektedir. Bu yüzden el ile kursak kontrolü veya beslenme yapılma durumlarında muhabbet kuşu sahiplerinin kokularının yavruya geçmemesi amacıyla eldiven kullanılmalıdır.
Kuluçka sürecinde anne ve baba kuşun strese girmemesi için genel kafes temizliği yapılmamalıdır. Kafesin yerini değiştirmeden sadece kafes tabanlığını çıkarıp temizlemek daha uygun olacaktır. Kuluçka süreci boyunca kafes yeri değişikliği yapılmaması tavsiye edilmektedir. Ebeveynler uysal bir yapıya sahip ise yavrular dünyaya geldikten 10 gün sonra yuva temizliği yapılabilmektedir. 5 günde bir yuva temizliği yapmak yeterli olacaktır. Temizlenmeyen yuvalıklar yavruların mikrop kapmasına neden olabilmektedir. Yavru muhabbet kuşlar kafes tabanında durabilecek büyüklüğe ulaştıklarında yuvalığın çıkarılması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler:BilinmesiNelerdir?YavruGerekenMuhabbetUnsurlarBakımındaKuşu