
Kedilerin Hasta Oldukları Nasıl Anlaşılır?
Kediler hastalandıklarında vücutlarında beliren bazı belirtiler yer almaktadır. Bu sayede sahipleri kedilerinin hastalandığını anlaması mümkün olmaktadır. Dilerseniz yaptığımız araştırmalar neticesinde kedilerin hasta olduğunu nasıl anlayacağımıza dair öğrendiğimiz bilgileri sizlerle paylaşalım.
Kediniz eğer normal şekilde yürürken aniden arka bacaklarını sürüklemeye başladıysa bu ciddi bir hastalığın işareti olabilmektedir.
Kedilerin bazen vücutlarında kan pıhtıları gelişebilmekte ve pıhtı arka bacaklara kadar sıkıştırma yapabilmektedir. Bu durumun sonucu olarak arka bacaklara giden kan akışı engellenmektedir. Bu durum bazen kedinin tüm ayakları için de geçerli olabilir. Böyle bir durum sonucunda kedinin yürüme kontrolü kaybolmaya başlar. Böyle bir durumda kediler arka bacaklarını düzgün bir şekilde hareket ettirememe ile birlikte ağır şekilde nefes almaya başlarlar. Bu belirtiler kedilerde görülen kalp hastalığı belirtileri olarak dikkat çekmektedir.
Eğer beslediğiniz kedi tuvaleti kullanmaya çalışıyor ama idrar çıkaramıyor ise bu durum özellikle erkek kedilerde idrar yolu tıkanıklığının habercisi olabilmektedir. Kısırlaştırılmış erkek kedilerin kronik rahatsızlıklarından olan idrar yolu rahatsızlıklarında mutlaka kedinizi veterinere göstermeniz gerekmektedir.
Kedilerde eğer tekrarlanan kusma oluşmaya devam ediyorsa bu durum ciddi bazı durumların habercisi olabilmektedir. Kedinizin yemek yemeye, su içmeye ve tuvalet gitmeye devam ediyorsa bu olayları bir iki gün takip etmelisiniz. Bununla birlikte kediniz yemeyi içmeyi ve idrara çıkmayı bırakıyorsa bu durum acil bir durum olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Bazen kedilerin zehirlenmesi sürekli kusmalarına neden olabilmektedir. Kediler için toksik olabilecek bitki ya da yiyeceklerde kusma etkisi oluşturmaktadır. Eğer kediniz kusmanın yanı sıra iştahtan da kesildiyse acilen bir veterinere gitmenizde yarar olacaktır.
Kedilerde öksürüğün ne anlama geldiğini belirlemek zor ve kafa karıştırıcı olabilmektedir. Kedilerde öksürük ilk başta ne olduğunu anlamak açısından kusmaya çalışıyor gibi anlaşılabilmektedir. Öksürük sebebi küçük rahatsızlıklardan da kaynaklanabilmektedir.
Bununla birlikte kalp hastalığı, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ciddi problemler gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
Bazı kedilerin ara sıra öksürmesi normal olabilir ama öksürük devam ediyor veya sürekli olarak tekrar ediyorsa veteriner kontrolüne gitmek gereklidir.
Kedilerde görülen sık hapşırma alerji, bakteriyel ve ya viral enfeksiyon belirtisi olabilmektedir. Kedinizin sık hapşırma durumunda bir veya iki gün içinde iyileşip iyileşmediğini takip etmek gerekir. Hapşırma ile birlikte iştahsızlık da eşlik ediyorsa veterinerden destek almak gerekmektedir.