
Kedi Titremesi Neden Olur?
Kedi Titremesi Neden Olur?
Kedi titremesinin nedenleri, yavru ve erişkin kedilerde kuyruk ve arka ayak titremesi sebepleri ve bu sorunun nasıl geçeceğine dair bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Sevimli dostlarımız arasında olan kedilerde bizi en çok endişelendiren ve sık karşılaşabileceğimiz sorunlar arasında, kedilerde kuyruk titremesi veya arka ayak titremesi gibi sorunlar ilk sıralarda yer alır.
Dostumuzun yaşadığı sağlık sorunları neticesinde görülebilecek kedi titremesi, her zaman için önemli bir sağlık problemi olmayıp, bazı durumlarda geçici bir rahatsızlık veya soğuk havaların etkisiyle de görülebilmektedir.
Kedi Titremesi Neden Olur, Tehlikeli midir?
Yavru kedi titremesi genellikle üşüme gibi genellikle basit sebeplerden kaynaklanır bir durumdur. Şayet ortam ısısının normal olmasına rağmen yavru veya yetişkinlerde titremenin uzun süre devam etmesi, tehlikeli sağlık problemlerinden kaynaklanabilmektedir. Kedilerin titremelerinin altında yatan bazı nedenler, şunlar olabilir;
Sinirsel Nöbetler Nedeniyle Titreme
Bu tip titremeler genellikle kalıtsal metabolizma bozuklukları nedeniyle görülmektedir. Strese dayalı titremelerden farklı olarak ortaya çıkmasına karşın, bu titremenin temelinde stresin etkilerinin olduğu da bilinmektedir. Hafif veya orta şiddette seyreden bu titremelerin, epileptik boyutları da bulunmakta olup, genellikle nadir görülmektedir.
Zehirlenmeye Bağlı Titremeler
Özellikle olağan dışı bir durum yoksa ve dostunuzun bulunduğu ortam ısısı ideal ise, zehirlenmiş ve bu yüzden titremiş olabilir. Şayet titreme ile kusma aynı zamanlarda görülüyor ve üşütme gibi bir durum söz konusu değilse, zehirlenmesinden şüphe duyulması gerekir. Titremenin başladığı günlerde çok bayat ev yemekleri tükettiğinden emin olmanız, bu şüpheyi kuvvetlendirecektir.
Hipotermi ve Hipertermi
Vücut ısısının aşırı derecede düşmesiyle ortaya çıkabilecek hipotermi, ileri seviyede maalesef ki dostumuzun hayatına kastedebilecek sorunlardan biridir. Yavru kedi titremesi nedenleri arasında sık rastlanabilecek bu durum, yetişkinlerde de görülebilir olsa da dayanıklılık nedeniyle daha az şiddette seyredebilir.
Hipertermi ise vücut ısısısın aşırı yüksek olması durumunda görülür. Genellikle 41 derece ve üzerindeki vücut ısılarında görülen bir problem olup, altında farklı sağlık sorunları yatabilir. Dostunuzun poposundan ısı ölçer ile vücut ısısını ölçerek, 38 derecenin üzerindeyse vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz faydalı olacaktır.
Hipoglisemi
Hipoglisemi, kan şekerinin fazla düşmesi sonucu ortaya çıkan bir sorundur. kuyruk veya kedilerde arka ayak titremesi gibi bölgesel titremelere neden olabileceği gibi, vücudun tümünün titremesine de etki edebilmektedir.
Uzun süre yemek yemeyen veya ciddi oranda sağlıksız beslenen kedilerde, hipoglisemi görülebilir. Bu sorunu önlemek için, dostunuzu iştahsız dönemlerinde de bir şeyler yemek için ikna etmeniz en kısa yoldur. Tıpkı insanlarda olduğu gibi açlık nedeniyle görülen kan şekeri düşmesi, ancak iyi ve düzenli beslenme ile normal seviyeye çıkabilir.
Stres ve aşırı soğuklarda kedi titremesi sorununa yol açabilir. Özellikle anormalin üzerinde seyreden aşırı soğuk havalarda, yavru kedi titremesi normal karşılanır olsa da önlem alınması faydalıdır.
Kedilerde Arka Ayak Titremesi
Yukarıda sayılan nedenler dışında arka kedilerde arka ayak titremesi, bölgede yaşanan fiziksel bir travma nedeniyle görülebilmektedir. Acının neden olabileceği bu durum, stresli zamanlarda da görülebilmektedir. Bu yüzden dikkate alınarak, veteriner kontrolüne götürmeniz sağlıklı bir seçimdir.
Sık rastlanan durumlardan biri olan kedilerde kuyruk titremesi ise fiziksel nedenlerden çok, ruhsal nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Stres, kuyruk titremesinin temel nedenleri arasında yer alır.
Kedi Titremesi Nasıl Geçer?
Titremenin geçmesi için, öncelikle ortam sıcaklığına dikkat edilmesi gerekir. Şayet aşırı soğuk bir ortamdaysa ve dostunuzun titremesini buna bağlıyorsanız, bunun için önlem almanız gerekir.
Kedinin hem soğukta kalması hem de aç olması, kan şekerinin düşmesiyle birlikte daha fazla titremesine neden olacağı için, ısınmasına yardımcı olmak kadar beslenmesini de sağlamak gerekir. Ancak zehirlenme veya diğer nedenlerden dolayı titreme yaşama ihtimaline karşı, en iyi çözüm veterinere götürerek sağlık kontrolünden geçirmek olmalıdır.
Kedi sağlığı üzerine daha fazla bilgi için “Kedilerde ateş yükselmesi nasıl anlaşılır?” başlıklı içeriğimizi de okumanızı öneririz.
Anahtar Kelimeler:KediTitremesiOlur?Neden