Close nav
close
Fanusta Japon Balığı Beslenir Mi?

Fanusta Japon Balığı Beslenir Mi?

Fanusta Japon balığı beslemek, iç mekânlarda hayvan bakımı ile ilgilenenlerin ilk tercihidir. Ev ortamında balık bakmaya heves edenler daha küçük adımlarla ilerlemelidir. Kocaman bir akvaryum edinmek ve bu şekilde balık bakmaya başlamak, bu hobiyi uğraş edinecek olanlar için ilk etapta doğru olmayacaktır.

Akvaryum ortamı ile fanus ortamı biraz farklıdır. Akvaryumda bir hava motoru olduğu için daha çok sayıda balık bakılabilir. Ortamın uygunluğu ile birlikte akvaryumda yaşayan balıklar daha uzun ömürlü olur. Japon balıkları ise balık bakma hobisi ile ilk defa tanışanlar için oldukça sevimlidir. Japon balıklarına cam fanus içerisinde bakılabilir, ancak oldukça dikkat gerektiren bir uğraştır.

Cam fanus içerisinde gerekli şartlar sağlanırsa Japon balığı bakımı mümkündür. Genellikle 5 yıla yakın bir ömre sahip olan Japon balıklarının bakımı titizlikle yapılırsa bu süre iki katına da çıkabilir. Fanusta Japon balığı bakmak için her bir balık için 10 litre su kullanmak gerekir. Fanus ortamı bazen Japon balıklarını strese sokabilir, bu durumda suyun yeterli miktarda olması önemlidir.

Fanusta Japon balığı bakarken suyun daha hızlı kirlendiğine şahit olunabilir. Bu durumda fanusun temizliğinin de düzenli olarak yapılması gerekir. Cam fanusta sirkülasyonu sağlayacak bir motor sistemi olmadığı için gün aşırı bir temizlik mümkündür. Cam fanusun ne derece kirlendiğini gözlemek ve buna göre temizlik yapmak doğru olacaktır.  


Japon balıklarının çok sıcak suları sevmediği de unutulmamalıdır. Cam fanustaki suyu yenilerken daha serin sular tercih etmek gerekir. Suyun temizliği ve klorsuz oluşuna da dikkat edilmelidir. Cam fanus için evlerde bulunan musluk suyu kullanılacaksa en az bir gün ağzı açık şekilde dinlendirilmesi önerilir. Damacana suyu da Japon balıkları için iyi bir seçenek olabilir.

Japon balıkları fanus içinde bakılırken sudaki oksijeni kullanır. Suyun değişimin ihmali ile de balıklar strese girer ve fanusta hijyenik olmayan bir ortam oluşur. Su değişimi önemlidir ve suyun ısısı 15-20 derece olarak ayarlanabilir.

Yem konusu da Japon balıkları için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Fanusta yaşayan bir balığa ne kadar yem verirseniz, onu tüketmek isteyecektir. Petshoplardan balık satın alanlar özellikle bu konu da uyarılır. Japon balığının aç olduğunu düşünerek sürekli beslemek doğru değildir.

En iyi yem şudur, ya da şu yem daha iyi gelir gibi bir varsayımdan söz de edilemez. Petshop ile görüşerek stick veya pelet formda üretilen balık yemlerinden satın alınabilir. Yemin içeriği ve özellikleri hakkında da petshoptan bilgi almak mümkündür.  Çok yemleme yapmak doğru değildir ve Japon balığının ömrünü kısaltır. Bir balık için sabah ve akşam olmak üzere 1 adet yem yeterli olacaktır.

Büyük parça bir yeme sahipseniz, ikiye veya üçe bölerek balığın gözü büyüklüğünde yemleme yapabilirsiniz.


Hazır yemlerin dışında ıspanak, brokoli, bezelye ve havuç gibi sebzeler de haftada bir kere haşlanmış olarak yem büyüklüğünde fanusa atılabilir. Kapya biberi de haşlayarak vermek Japon balıklarındaki sindirim problemlerinin önüne geçecektir.

Fanus ortamında strese girme, fazla yem tüketme, hijyen ortamının ihmali vb. durumlar ile Japon balıkları ölebilir. Bu sebeplerden en sık karşılaşılanı ise fazla yemleme yapılmasıdır. Fanusta bakım şartları sağlanan Japon balıkları bir haftaya kadar açlığa dayanabilir.

İlgilenememe durumlarında daha uzun süreler için fanusu güvenilir birine emanet etmek gerekir. Evcil hayvan almak isteyenler cam fanusta Japon balığı bakımı ile ilgilenebilir. Belli kurallar ölçüsünde bakımları kolaydır.


Anahtar Kelimeler:Mi?FanustaBalığıJaponBeslenir