
Eve Yeni Gelen Kedilerin Alışma Süreçleri Nasıldır?
Evcil hayvan sahiplenmek için çok sayıda sebep bulunur. Evde bir arkadaş, farklı bir ses veya soluk için bu yola başvuran hayvan severler, kedilerin hareketli dünyasını da merak eder. Eve yeni gelen bir kedinin adaptasyon süreci ise takip edilmelidir. Kediler ev ortamına bayılır ancak, yeni geldikleri bu ortamın tüm dinamiklerine alışabilmeleri için biraz çaba göstermek, onlara destek olmak gerekir.
Kediler için alan kavramının önemi büyüktür. Kendi alanlarını belirlemek, onların doğalarında vardır. Daha önce yaşadığı alandan çıkmak, eski konfor alanını terk etmek kediler için zor olsa da imkânsız değildir. Bu durumda kediyi sahiplenen aileye çok iş düşmektedir. Öncelikle onun bu keşif sürecini kısmen de olsa yönetmesine izin vermek gerekir ancak bu konuda onu tamamen yalnız bırakmak doğru değildir.
Kedi, hangi odada veya alanda tutulacaksa oraya rahatlıkla girip çıkabileceği bir mekanizma oluşturmak gerekir. Etrafı tanırken, buraya rahatlıkla girip çıkabileceğini anlaması önemlidir. Çünkü kediler bir alanda kapalı kalmayı hiç sevmez. Bu odada ya da alanda onun yükseklere çıkarak etrafa bakabileceği yerler bulunması önerilir. Kediler duvar tepelerinde dolaşmaktan çok hoşlanırlar, buradan tüm çevreye bakmak sevdikleri bir dolaşma biçimidir. Dışarıdaki aynı ortam sağlanamasa da oda içinde yüksek yerler olması onu daha güvende hissettirir.
Eve yeni gelen kedinin saklanmasına da izin vermek gerekir. Ortama alışamadıkları şeklinde yorumlanan bu saklanma hareketi, zaman içinde doğru hareketlerle ortadan kalkacaktır. Kediyi anlayışla karşılamak, onun ortamı sahiplenmesi adına iyi bir adımdır.
Onu odasına ya da kalacağı alana getirmek, tanımasına izin vermek için anlayış ve sabır gerekir, böylelikle en kısa sürede kedilerin eve alışma süreci tamamlanır.
Kedi kumunu kullanmayı zaten biliyorsa, genellikle kuytu köşede bir alana kum kabını koymak gerekir. Kediler yapıları gereği tuvalet ihtiyaçlarını kimsenin görmediği yerlerde gidermek ister. Kabın temizliğini de ihmal etmemek gerekir çünkü eve alıştırılmaya çalışan bir kedi kirli bir kum kabı yüzünden ortamı sahiplenmek istemeyebilir. Kediler, titiz ve temiz hayvanlardır.
Derinliği az olan mama kasesini onun kolaylıkla ulaşacağı bir alana yerleştirmek gerekir. Kedi kumundan uzak olması gereken bu kâse onun eve alışmasını sağlayacaktır. Beslenme konusunda da aklında bir soru işareti kalmadığında, ev ortamının bir bireyi olduğunu daha çabuk kavrayacaktır.
Kediye en ideal ve doğala yakın ortamı oluşturmak gerekir. Tırmalama direkleri, tahtaları, kartonları veya topları onların en sevdiği oyuncaklar olacaktır. Eve ilk geldikleri andan itibaren kedi eve alışma adına kedilerin oyun ihtiyacının da karşılanması gerekir.
Nitelikli oyuncakları uzman petshoplardan satın almak kedilerin hem fiziki hem de mental sağlıkları için önerilir.
Kedilerin yeni bir alanda en çok arayacakları şey uyuyacakları bir yataktır. Hem gece hem de gündüz uykusu için ne kadar güzel ve kaliteli bir kedi sepeti kullanılsa da onlar zaten kendilerine her seferinde farklı farklı uyku alanları seçerler. Yine de kendilerine ait bir uyku sepeti olduğunu bilmeleri evi benimsemeleri adına önerilir.
Tüm bu fiziki ortamın yanı sıra kedilerin duygusal ihtiyaçları da karşılanmalıdır. Şartlar sağlandığında eve alışır ve adapte olurlar.
Kedilere sevildiklerini belli etmek, bu evin bir parçası olduklarını da hissettirmek duygusal aidiyetleri açısından kıymetlidir. Bir kedi ortalama 15 yıl civarı yaşarken, insanlarla geçireceği bu kısa süre için ihtiyacı olan her şeyi bir araya getirmek gerekir. Yeni bir ortama giren kedilerin eve alışma süreci doğru müdahaleler ile çok kısa sürede tamamlanmış olacaktır. Aşıları tamamlandıktan sonra kediler 2 veya 3 hafta sonrasında dışarı çıkartılabilir. Ancak gerçekten sağlıklı bir alıştırma süreci yaşandıysa çoğu kez evlerinden ve yuvalarından ayrılmak istemeyeceklerdir.
Anahtar Kelimeler:YeniNasıldır?KedilerinGelenAlışmaEveSüreçleri