Close nav
close
Benekli Kaplumbağalar ve Özellikleri

Benekli Kaplumbağalar ve Özellikleri

Benekli Kaplumbağa

Benekli Kaplumbağalar, beslenebilecek en küçük kaplumbağa türlerinden biridir. Güzel oldukları, büyük olmadıkları, suyun içinde ve dışında yaşayabildikleri için popüler bir seçimdir.

Benekli kaplumbağaların sağlıklı kalmaları için çok fazla bakıma ihtiyaçları vardır ve muhtemelen sahibinden daha uzun yaşarlar. Bazı benekli kaplumbağaların yaşam süreleri 100 yaşın üzerindedir.

Benekli Kaplumbağaların Davranışları ve Mizaçları

Benekli kaplumbağalar, her ne kadar küçük boyutta olsalar da bu onların bakımlarının kolay anlamına gelmesi demek değildir. Tüm su kaplumbağalarında olduğu gibi, dikkate alınması gereken barınma ve beslenme ihtiyaçları vardır.

Kabuklarının üst kısmında sarı benekli işaretler vardır. Bu işaretlerin hepsi birbirinden farklı boyutlardadır. Genç kaplumbağaların benekleri daha az olurken kaplumbağa olgunlaştıkça benekler 100’e kadar ulaşır. Boyunda ve yüzde benekler vardır.

Benekli kaplumbağalar olgunlaştıklarında sadece 4 ila 6 cm büyüyebilirler. Bu kaplumbağaların cinsiyetlerini belirleyebilmek gençken zor olurken olgunlaştıkça daha kolaylaşır. Dişilerin kırmızımsı çenesi erkeklerin ise siyah çenesi vardır. Erkeklerin kuyrukları daha uzun ve daha kalındır.  Yarı suda yaşayan canlılar olmalarına karşın yüzme becerileriyle ön plana çıkmazlar. Genelde akvaryum içerisindeki kayalarda durmayı tercih ederler.

Benekli Kaplumbağalar meraklı, uyanık ve aktif bir türdür, ancak çoğu su kaplumbağasında olduğu gibi, strese girebilirler. Çok fazla müdahale olmadığında kendilerini daha mutlu hissederler.  

Benekli Kaplumbağanın Beslenmesi

Bu türler sudan dışarıda veya içeride kalabilirler. Tamamen olgunlaştıklarında uygun bir dış mekan muhafazasında saklandıklarında daha iyi gelişirler. Benekli kaplumbağaları beslerken derin kaplar içerisine koymamak gerekir. Çok iyi yüzücü olmadıklarından dolayı aşırı yorulabilir veya boğulabilirler. Genel olarak, su seviyeleri ayaklarını yere yaslayabilecekleri ama yine de yüzeye ulaşabilecekleri bir yerde tutulmalıdır. Yavrular öncelikle suda yaşarlar ve sadece güneşlenmek için sudan çıkarlar. Olgunlaştıkça, suda çok fazla zaman geçirmezler.

Akvaryum içerisine kütükler ve yükseltilmiş alanlar koymak, suyun dışında dinlenmeleri için birçok fırsat sağlar. Akvaryum içerisinde plastik bitkilerin kullanılması kaplumbağalara saklanma noktaları sağlar.

Suda çok zaman harcadıklarından, orada beslendikleri için, suyun temiz tutulduğundan emin olmalısınız. Kirli akvaryum ve havuzlar, kaplumbağa için sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sığ su koşullarına uyumlu, uygun bir su filtreleme sistemi kullanmak tavsiye edilir. Suyu elle temizlediğinizde hem zaman kaybetmenize hem de kaplumbağanın strese girmesine neden olur.

Tank veya havuzda kullanılan musluk suyu klordan arındırılmalıdır. Klor, filtrenin verimliliğini etkileyebilir ve kaplumbağanızın sağlığını etkileyebilir.

Benekli Kaplumbağalar birlikte yaşayabilir, ancak erkekleri bir arada barındırmak iyi bir fikir değildir, çünkü birbirlerine karşı saldırgan olurlar.