Close nav
close
Akvaryumda Su Değişimi Şart Mı?

Akvaryumda Su Değişimi Şart Mı?

Akvaryum su değişimi evde balık bakımının en önemli noktalarından biridir. İç mekânlarda balık bakanların aklında akvaryum suyunun değişimi ile ilgili çok sayıda soru olur, bunlardan ilki bu işlemin gerekli olup olmadığıdır. Akvaryum su değişi mi şart mıdır, bu uygulamanın yapılmaması için neler tercih edilebilir? Bazı uzmanlar akvaryum su değişimini belirtilen süreler için önerse de bazıları da su temiz olduğunda buna gerek olduğunu düşünmüyor.

Akvaryumda su değişimi işlemi yapmak istememenin çok sayıda sebebi olabilir. Balık bakımına ilgi duyan ve kapalı alanlara bir akvaryum kuran kişiler, su değişimi konusuna gelince biraz zorlanır. Yıldırıcı bu işlem için bir kovaya ve dip süpürgeye ihtiyaç duyulur. Çoğu hobi sever de bu işi yorucu bularak balık bakımından vazgeçer. Balıkların hasta olma ihtimali ve su israfı da akvaryum su değişimi yapmamak için diğer sebeplerdir.

Akvaryumda balık bakacak olan kişilerin su değişiminden kaçınmak için yapacağı ilk şey, akvaryum büyüklüğüne uygun sayıda balık bakmaktır. Balıklar, rengârenk ve göz alıcı halleriyle insanları cezbetse de her akvaryumun bir kapasitesi olduğu unutulmamalıdır.

Akvaryumda balık sayısını olabildiğince az tutmak su değişiminden kaçınabilmenin ilk yoludur. Akvaryumda fazla balık bakmaya çalışmak balık ölümlerini de beraberinde getirir.


Akvaryum içinde biyolojik ve bakteriyel dengenin sağlanması ile de akvaryum su değişiminden kaçınılabilir. İyi bir filtre sistemi ile birlikte sağlıklı bir akvaryum ortamı oluşturmak mümkündür. Akvaryumun büyüklüğüne en uygun filtre sistemleri uzman petshoplardan satın alınabilir. Su değişimi yerine yılda bir kere dış filtrenin yıkanması yeterli olacaktır. Filtre sistemi sağlıklı şekilde çalışıyorsa, akvaryumda su değişimine gerek kalmaz.  

Akvaryumda su değişimine gerek kalmaması için ortama mutlaka doğal kum koyulması da önerilir. Bu sayede biyolojik denge daha iyi oturur ve balıkların rahatça yaşaması için bir ortam oluşur. 6-7 cm büyüklüğünde doğal akvaryum kumu biyolojik bir temizlik için idealdir. Bu kumları da güvenilir petshoplardan satın almak daha doğru olacaktır.

Tüm akvaryum ortamları için yemleme miktarı çok önemlidir. Fazla yemleme yapmak, balık ölümleri ile sonuçlanırken suyun kalitesine de zarar verir. Atılan yemlerin suda tüketilmeden uzun süre kalması ile birlikte su değişimi kaçınılmaz olur. Bazı büyük akvaryumlarda ortamı temizleyen çöpçü, vatoz vb. balıklar bulundurmak da bu dengeyi sağlama adına yararlı olmaktadır. Artık yemleri temizleyen ve bunlarla beslenen balıkları petshoplar da bulmak mümkündür. Yemleme konusunda hem balık sağlığı hem de temiz bir ortam için kaliteli yem seçmek de önemlidir. Balık bakma hobisini kurallara uygun şekilde yapanlar, akvaryum su değişimi ile uğraşmak zorunda kalmaz.


Akvaryum ortamının doğal ve doğala yakın olması önemlidir. Akvaryumlar göze hoş görünmeleri ve dinlendirici özellikleri ile bilinir. Ancak sırf bu hoş görünüm için akvaryum içinde doğal olmayan taş ve bitki türü dış unsurları tutmamak gerekir. İlla bitki ve taş koyulmak isteniyorsa canlı bitkiler ve doğal taşlar tercih edilebilir. Akvaryum ortamına giren her türlü yapay malzeme ortamın dengesini bozar, kalitesi düşen su, belli aralıklarla değişim ister.

Bazı uzmanlar akvaryumlarda yapılan su değişimlerinin de biyolojik dengeye zarar verdiği konusunda hem fikirler. Tüm bu önerilerle hiç akvaryum su değişimi yapmadan balık bakmak mümkündür. Kaliteli ve ihtiyaca yönelik bir filtre sistemi sayesinde akvaryum ortamı temiz tutulabilir. Bilinçli hobiciler balık bakmaya başlamadan önce tüm detayları araştırırsa, balık ölümlerinden de korunmuş olur.


Anahtar Kelimeler:ŞartAkvaryumdaMı?DeğişimiSu