
Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi Hakkında Merak Edilenler
Bir çift muhabbet kuşunuz varsa yılda birkaç kez kuluçka yapabilir ve kuluçka başına 5 ile 8 arasında yumurta sahibi olabilirler. Evinizde beslediğiniz muhabbet kuşlarının bazı karakteristik hareketlerinden üremek istediklerini anlayabilmeniz mümkündür. Üreme dönemlerinde muhabbet kuşlarının burun kısmında cere renkleri erkeklerde koyu mavi ve dişilerde kahverengiye dönüşmektedir.
Çiftler gagalarını birbirine vurarak temas ettirirler erkek kuş dişi kuşu sürekli takip ederek kur yapar ve besler. Dişi kuş ise kafeste henüz yuvalık takılı değilse kafes tabanında ki telleri kemirebilir ya da yemlikteki yemleri dökebilir. Bu durum yuva isteği olarak algılanmaktadır.
Muhabbet kuşlarını kuluçkaya hazırlamak için yeterli bilgiye sahip olmak ve bu dönemde muhabbet kuşlarının bakım ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek önemlidir. Muhabbet kuşu yumurtlama dönemi yapılması gereken muhabbet kuşlarının formda tutulması olmalıdır.
Muhabbet kuşları çeşitli meyve, sebze ve mamalar ile düzenli olarak beslenmelidir. Eğer yumurta maması verilecek ise yumurta en az 10 dakika haşlanarak rendelenmelidir. İçerisine bol suyla yıkanan ıspanağı ince ince doğranması ve kırmızı pancar rendesi de suyunu sıktıktan sonra mamaya eklenmelidir. Yumurtlama döneminde kalsiyum muhabbet kuşları için önemli olduğundan kalamar kemiği ve havuç rendesinin de hazırlanan mamaya ilave edilmesi önemlidir. Yumurtlama öncesi haftada 2-3 kez yumurtlama sonrası yavru bakımı dönemlerinde her gün mamanın verilmesi tavsiye edilmektedir.
Muhabbet kuşlarının yumurtlama döneminde kafeste mutlaka olması gereken en önemli şey kalamar kemiğidir. Kalamar kemiği muhabbet kuşlarının kalsiyum ihtiyacını karşılar ve yumurta kabuğu oluşumuna ciddi katkılar sağlar. Kalamar kemiğini dişi muhabbet kuşunun rahat ulaşabileceği bir yere konumlandırılması önemlidir.
Piyasada iki çeşit muhabbet kuşu yuvalığı bulunmaktadır. Ahşap yuvalıklar ve PVC yuvalıklar her iki yuva türünün de artıları ve eksileri vardır. Ahşap yuvalıklar plastik yuvalıklara göre yuva içi sıcaklığın korunmasında daha etkilidir ancak muhabbet kuşları tarafından kemirilme durumu olduğundan zamanla aşınabilmektedir. Her iki yuvalık türünde de iç kısımda mutlaka plastik folluk bulunması gerekmektedir. Muhabbet kuşları için ideal yuvalık ölçüleri 25 santim yükseklik ve 20 santim genişlik olarak kabul edilmektedir.
Muhabbet kuşları çiftleştikten yaklaşık 9 gün sonra ilk yavru yumurtası gelmektedir. Bu süre zarfında dişi muhabbet kuşun belirli zaman aralıklarında yuvalığı kontrol ettiğini ve taban malzemesini dağıttığını görebilirsiniz. Dişi muhabbet kuşu ilk yumurtasını bıraktığı zamandan başlayarak ikişer gün arayla yumurtlamaya devam edecektir. Bazı dişiler ilk yumurtalarının üzerine hemen otururken bazıları ise ikinci ve üçüncü yumurtadan sonra oturabilmektedir.
Muhabbet kuşu yumurtlama sürecini sessiz sakin bir ortam içerisinde geçirmesi önemlidir. Çünkü bu dönemde heyecanlı ve stresli olurlar yumurtladıktan sonra çevredeki insanların yuvaya sürekli bakmaları onları rahatsız eder bu durumda stresleri artmaktadır.