
Dişi Kediler Hakkında İlginç Bilgiler
Dişi kediler sadece kendilerinde bulunan erkek kediler de bulunmayan farklı özelliklere sahiptirler. Bu özelliklerden ilki vücutlarında 3 renk bulunmasıdır. Günlük hayatta gördüğümüz kedilerin vücutlarında 3 farklı renk mevcut ise o kedinin dişi olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum dişilerde 2X kromozomu olmasından kaynaklanmaktadır. Erkek kedilerde X kromozomu bulunurken dişilerde bu durum 2X kromozomu üstünden çok daha farklı değişkenlik ihtimaline yönelik oluşmaktadır. Çünkü X kromozomu kedilerin renginin belirlenmesinde rol oynamaktadır.
Dişi kedilerin genç yaşta hamile kalma özellikleri mevcuttur. Dişi kediler 4 aylıkken ergenliğe girip hamile kalma durumları oluşabilmektedir. Bir dişi kedinin 10 yıl içerisinde 49 bin yavru kedi dünyaya getirme potansiyeli bulunmaktadır.
Dişi kediler erkek kedilere göre daha uzun yaşamaktadır. Dişi kediler ortalama olarak erkek kedilere göre bir veya iki yıl daha uzun yaşamaktadır. Yapılan araştırmalarda erkek kedilerin sosyal anlamda avcı kimlikleri ve yaşadığı bölgeyi korumaya yönelik genetik mirası bulunması sebebiyle hayat boyu daha tedirgin ve stresli bir hayat geçirdiklerini söylemek mümkün olacaktır. Bu durumun sonucunda da dişi kedilerin erkek kedilere göre daha uzun süreli bir yaşama sahip olduklarını söylemek mümkün olmaktadır.
Dişi kediler koloniler oluşturup kendi hem cinsleriyle bir arada yaşayabilme özelliğine sahiptirler. Dişi kediler yavru kedi besleme ve büyütme konusunda diğer anne kedilerin yavrularını da kendi yavruları gibi besleyebildikleri görülmektedir. Dişi kedilerin üreme dönemlerinde davranışları değişebilmektedir. Dişi kediler genel olarak Şubat ayı ile Ekim ayı arasında ideal üreme dönemine girmektedir. Bu dönemde çevresinde erkek kedi olmayan dişi kedilerin evden kaçtıkları veya evin bahçesinin belirli bölümlerine idrar bırakma gibi davranışlar sergiledikleri görülmektedir.
Diş kediler yapılan araştırmalara göre sağ patilerini kullanmaktadır. Dişi kediler erkek kedilere göre daha soğuk tavırlara ve hareketlere sahiptirler. Dişi kediler biraz daha kendi hallerinde kalmayı severler. Dişi kedilerin anaç ve koruyucu yapılarından dolayı insanlara karşı biraz daha soğuk ve korkak olduklarını söylemek mümkündür.
Dişi kediler erkek kedilere göre çok daha titizdir. Hatta bazen bazı dişi kediler diğer kedilerin kullandığı mama kaplarını kullanmadığı görülmektedir. Kısırlaştırılmış dişi kedilerin normal doğurgan dişi kedilere göre daha uzun yaşadıkları tespit edilen bir diğer husustur. Dişi kediler erkek kedilere göre daha zayıf kedilerdir. Dişi kediler ortalama olarak bir iki kilo daha az ağırlığa sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Dişi kedilerin kısırlaştırılma durumlarında doğurganlık özellikleri ve hareket özellikleri azalacağı için obezite durumları artabilmektedir.
Dişi kedilerin erkek kedilere göre yüz hatları daha yuvarlak ve sevimlidir. Dişi kedilerin kapıları, mobilyaları daha az tırmaladıkları bilinmektedir. Bu durumun ana sebebi ise erkek kedilerin bölgeci olması sebebiyle bulundukları alana işaret koyma ihtiyacı hissetmelerinden kaynaklanmaktadır. Dişi kedilerin daha çok koku bırakma ve üreme dürtülerine yönelik işaretleşme durumları ortaya çıkmaktadır.